A fürdőszoba története

2023. április 19. - szerda// Józsa-Kiró Dóra //

A fürdőszoba története

 
Elgondolkodtál már azon, hogy az, amit ma természetesnek veszünk sokáig nem volt az? Mi sem egyszerűbb, mint reggelente kisétálni és elindítani a napot.



A római birodalomnak például széles körben ismert fürdőkultúrája volt. De ki ne hallott volna Kleopátra híres fürdőjéről.



A középkorba azonban egyáltalán nem volt elterjedt a mindennapos tisztálkodás. Nem igazán tartották egészségesnek és kialakított fürdő helyiségekkel sem rendelkeztek. Az emberek leginkább dézsákban fürödtek. Miután meghordták a dézsákat elsőként a férfiak fürödtek meg. A gyerekek mindig a legutolsók voltak a sorba. A szennyvízelvezetés sem volt megoldva így a dézsák tartalmát rendszeresen az utcára ürítették.



Hazánkban Hunyadi Mátyás nagy újítónak számított ezen a téren is. Ő hozta a magyar udvarba a legjelentősebb változásokat. Udvara a korhoz képest fejlett szennyvízhálózattal rendelkezett. Gyakorlatilag az ő palotájában volt hazánkban az első vízvezetékes fürdőszoba.
 
A modern csatornahálózat kiépítése után ismét divatba jött a rendszeres fürdés és tisztálkodás. Elkezdtek öntöttvas kádakat előállítani.
A mai fürdőszobák kialakítása az I. világháború utánra tehető. Általában az akkori fürdőszobákban viszonylag kevés használati tárgyat helyeztek el. Ez is inkább a nagyvárosi nagypolgári lakásokra volt jellemző. A helyiségben megtalálható egy lábakon álló zománcozott kád, mint a Polysan Charleston, egy hokedlire állított lavór és egy falra akasztott tükör.  Jellemző volt még néhány polc is, melyekre a használati tárgyaikat helyezték, mint a borotva vagy a szappan. A vidék még messze elmaradt ettől a fejlett hálózattól.



Az akril az 1970-es években jelent meg először, mely nagy áttörést jelentette. Használatával ugyanis kiszélesedett a piac. Az akril jól formázható így rengeteg méret és formavilág vált elérhető általa. 
Akár test firmájú kartámaszos kádat készítenek belőle, mint a Ravak Vanda II, vagy teljesen letisztult formákat, mint a Ravak Chrome Slim.

 
Ma már szinte felfoghatatlan a modern kor embere számára, hogy milyenek lehettek a hétköznapok a régi kor emberei számára fürdőszoba nélkül.



A ma használatos alap berendezési tárgyak: a zuhany kabin, a kád, a mosdó, illetve a Wc mind a kényelmünket szolgálják. 
És lássuk be, el sem tudnánk képzelni már máshogy.

 
Megosztom
Magunkról
A cégünk 2003 óta foglalkozik fürdőszobai termékek értékesítésével.

Weboldalainkon jelenleg több, mint 15000 termék található. A kínálat bővítésén folyamatosan dolgozunk.

Széles választékunk nagyrésze a szolnoki bemutató termünkben is megtalálhatóak.
Népszerű bejegyzések
Népszerű cimkék

Miért mi?