Kültéri, beltéri járólapok konyhába és fürdőszobába

...
Rendezés:
Termék/oldal:   / oldal
Csempe, padlólap – milyen csempét, padlólapot vegyek?
 
Az egyik legfontosabb és legnehezebb döntés a burkolat kiválasztása. Manapság rengeteg gyártó több ezer terméke tárul a szemünk elé, ha meglátogatunk egy bemutatótermet vagy szétnézünk egy webáruházban. A csempe és padlólap nagyban meghatározza fürdőszobánk, nappalink, teraszunk, konyhánk karakterét.
 
Nem mindegy hogyan választunk, hiszen például reggel az első utunk a fürdőszobába vezet és ezáltal pozitívan vagy negatívan hatnak ránk az ott látottak. Egy konyhába pedig érdemes könnyen tisztítható lapot választani.
 
De mégis milyen csempét vagy padlólapot érdemes választanunk? Milyen speciális paraméterekre kell odafigyelnünk mikor döntünk?
 
1. Mérlegeljük hová kerül a burkolat
 
Első lépésként meg kell néznünk hová szeretnénk felburkolni újonnan kinézett lapunk. Más szempontokat kell figyelembe venni a különböző helyiségek esetén:
 
Fürdőszoba burkolás: PEI 3-as vagy PEI 4-es kopásállóságú padlólapot érdemes venni, hiszen a fürdőszobában a lapok viszonylag kicsi koptató hatásnak vannak kitéve. A fali csempénél ez nem számít, ugye ott nincs kopóréteg. Figyeljünk arra, hogy ha kisebb a fürdőszobánk ne válaszunk nagyon sötét lapot, ami tovább szűkíti a teret.
 
Konyha burkolása: Ha gyakran sürgünk-forgunk a konyhában érdemes legalább PEI 4-es kopásállóságú padlólapot keresnünk valamint a falra olyan csempét választani, ami könnyen tisztítható felülettel rendelkezik.
 
Nappali, előszoba burkolása: Mivel ezek a helyiségek nagy forgalmúak és sokszor akár kinti cipővel is rálépünk a burkolatra ezért mindenképpen érdemes legalább PEI 4-es padlólapot választani.
 
Garázs, áruházak: Csak PEI 5-ös lapok közül válogassunk!
 
2. Ne bukjunk el a méreteken
 
Rengetek méret és forma mozog manapság a köztudatban. A klasszikus kis lapoktól egészen a gigászi méretű lapokat.  A nagyobb méretű lapok kerültek előtérbe napjainkban pl. 60x60cm vagy 60x120cm. 
 
Előnye a nagy lapoknak:
 • egybemossa a síkokat
 • optikailag tágítja a tereket
 • kevesebb vágásra van szükség
 • kevesebb fugára van szükség
Hátránya a nagy lapoknak:
 • profi, nagy szakértelemmel rendelkező burkoló tudja lerakni
 • drágább segédanyagok kellenek a lerakásához
 • dekorlapok nincsenek ilyen nagy méretben
3. Figyeljünk az előkészületekre és a jövőről is gondoskodjunk
 • rajzoljuk le a burkolandó felületet vagy kérjük meg a burkolónkat, hogy mérje fel azt
 • 10-15% vágási veszteséggel számoljunk
 • egyszerre vásároljuk meg a teljes mennyiséget (különböző gyártásoknál eltérő lehet a tónusa és a kalibere a lapoknak
 • úgy rendeljünk, hogy maradjon pár lap amit félre tudunk tenni ha esetleg pár év múlva szükségünk lenne rá (pl. csőtörés vagy ráejtünk egy nehezebb tárgyat)
4. Pár praktikus ötlet
 • a vágások lehetőleg a sarokba essenek
 • a dekorok helyét alaposan gondoljuk át nehogy bármilyen használati tárgy beleessen (bútor, wc stb)
 • mindig nézzük hozzá a fugát a lapokhoz
 
5. Burkolat paraméterek
 
a, Kopásállóság
 
A kopásállóság figyelembe vétele a mázas padlóburkoló lapok kiválasztásakor és lerakásakor kiemelten fontos. Ez a tulajdonság az adott burkolólap koptató hatásokkal szembeni ellenálló képességét jellemzi. A burkolólap kopásállósságának meghatározására a PEI-értéket használják. A lap PEI-értékét egy vizsgálat során állapítják meg. A vizsgálat alatt a lap felületén egy acélgolyókkal teli hengert forgatnak, és azt figyelik, hogy mikor tapasztalható a lapon szemmel látható kopásnyom. Az egyes PEI-értékek és a hozzájuk tartozó ajánlott felületetek a következők:
 
PEI 1 osztály: Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek csak alacsony forgalomnak vannak kitéve és ahol semmilyen karcoló hatás nem érheti a burkolatot. Lágy talpú lábbeliben használt fürdőszobákban, hálószobákban és olyan belső helyiségekben alkalmazható, ahova közvetlenül utcáról nem lépünk be.
 
PEI 2 osztály: Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek közepes forgalomnak vannak kitéve. Fürdőszobákban és egyéb más helyiségekben alkalmazható, kivéve előszobák, konyhák és más magas forgalmú lakóterek esetében.
 
PEI 3 osztály: Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek közepesnél nagyobb forgalomnak, de koptató hatásnak kevésbe vannak kitéve, ilyenek például a nappalik vagy szállodai fürdőszobák.
 
PEI 4 osztály: Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek nagy forgalomnak es jelentős koptató hatásnak vannak kitéve. Előszobák, eladóterek és irodák burkolására javasolt.
 
PEI 5 osztály: Mázas padlóburkoló lapok, melyek használata nagy forgalomnak kitett helyiségek, úgymint folyosók, áruházak, garázsok burkolásához javasolt. A lapok fényes felületének színváltozással nem járó mattulása nem minősül kopásnak.
 
b, Színárnyalat
 
Az I. osztályú lapok 95 százalékának mentesnek kell lennie az olyan látható hibáktól, amelyek a nagyobb burkolt felületek látványát befolyásolják. Ilyen hibák lehetnek például a mázhiány, a mintahiba, vagy a zavaró színárnyalati eltérés. Ez utóbbi elkerülése érdekében a gyártók az egyes színárnyalatokat a dobozokon az ABC betűivel jelöli.
 
A különböző színárnyalatok azért keletkeznek, mert egy burkolólap máza nagyon sok összetevőből áll össze. Ha az egyes gyártási szériák között valamelyik alapanyag összetétele a gyártótól függetlenül megváltozik, akkor az színárnyalatbeli eltérést okozhat. Ez az eltérés nem számít minőségi hibának, ugyanis az égetés következtében a bemutatott színektől való kismértékű eltérés a mázas burkolólapok esetében - a mázak tulajdonságaiból eredően - elkerülhetetlen és elfogadott. Ez a különbség azonban azonos betűvel jelölt színárnyalatokon belül esztétikailag nem zavaró. A minél egységesebb hatás elérése érdekében azonban felület burkolásakor javasoljuk az azonos színárnyalati betűvel jelzett dobozok tartalmát is keverve burkolni.
 
c, Fagyállóság
 
A fagyállóság a porozitás, vagyis a vízfelvétel függvénye. A hazai időjárási viszonyok mellett a préselt technológiával készült lapok közül a gres lapok (melyek vízfelvétele 0,5% alatti) a leginkább alkalmasak a kültéri használatra. A fagyállóság minősítését az EN ISO 10545-12:1999 szabvány írja le. A szabvány ide vonatkozó előírása a vizsgált lapok százszori fagyasztás-felengedését írja elő -5 és +5 C között.
 
d, Csúszásmentesség
 
Az olajos felület cipővel való használatára vonatkozó csúszásmentességet „R-skálán” jelölik, értéke rendszerint R9 és R13 között van. Az, ha egy lapnak nincs R értéke, nem feltétlenül jelöli azt, hogy csúszós lenne, sokszor a gyártó egyszerűen nem vizsgáltatja be, vagy nem tartja fontosnak feltüntetni az értéket. Ez főleg a mázas kerámialapokra vonatkozik. A balesetbiztonságon túl fontos tényező a tisztíthatóság, ezért nem ajánlott az indokoltnál nagyobb R-értékű lappal burkolni.
 
R9: általános felhasználás esetén (lakások, iskolák, irodák, rendelők).
R10: csúszásmentes felület (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyhák burkolására).
R11: fokozottan csúszásmentes (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlójaként ajánlott).
R12: maximális csúszásmentesség (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem esetén indokolt).
R13: extrém csúszásmentesség (bőripar, zsírolvasztás, étolaj finomító, halfeldolgozó esetén indokolt).
Tovább  

Legtöbbet eladott

1.
Járólap, Zalakerámia CANADA VIL. BARNA 30X60 gres ZAG-ZGD 60003Ú
Ára: 7.524 Ft/m2
Megtakarítás: 1 471 Ft
2.
Járólap, Zalakerámia FOSSILIA 30X30 ZAG-ZGD 32110
Ára: 5.535 Ft/m2
Megtakarítás: 1 060 Ft
3.
Járólap, Cersanit SANDWOOD BROWN 18,5X59,8 G1 W484-002-1
Járólap, Cersanit SANDWOOD BROWN 18,5X59,8 G1 W484-002-1

Gyártó: Cersanit Szín: Barna Méret: 18,5x59,8 Kopásállóság: PEI: III. Fagyálló: igen Csúszásmentes: igen (R9) Típus: ...

Ára: 5.337 Ft/m2
Megtakarítás: 942 Ft
4.
Járólap, Italica Carara Bianco 60x60
Járólap, Italica Carara Bianco 60x60

Méret: 60x60 fagyálló Kopásállóság: PEI IV felület: glossy (fényes) Vastagság: 8,5 mm +-4% Csomagolás: 4 db/doboz Élcsiszolt ...

Ára: 8.991 Ft/m2
Megtakarítás: 999 Ft
5.
Járólap, Italica Aquarious Onyx Beige 60x60
Járólap, Italica Aquarious Onyx Beige 60x60

Méret: 60x60 cm Fagyálló Kopásállóság: PEI IV Csomagolás: 4 db/doboz Felület: Polished (csiszolt) Élcsiszolt Kőporcelánlap ...

Ára: 8.991 Ft/m2
Megtakarítás: 999 Ft
6.
Járólap, Italica Michigan Antracita 60x60
Járólap, Italica Michigan Antracita 60x60

Méret: 60x60 cm Fagyálló Kopásállóság: PEI IV Csomagolás: 4 db/doboz Felület: Polished (csiszolt) Élcsiszolt Kőporcelánlap ...

Ára: 8.991 Ft/m2
Megtakarítás: 999 Ft
7.
Járólap, Italica Aquarious Onyx Beige 29,5x60
Járólap, Italica Aquarious Onyx Beige 29,5x60

Méret: 29,5x60 cm Fagyálló Kopásállóság: PEI IV Felület: Polished (csiszolt) Élcsiszolt Kőporcelánlap Digitális gyártás ...

Ára: 9.891 Ft/m2
Megtakarítás: 1 099 Ft
8.
Járólap, Italica Liceo Bianco 29,5x60
Járólap, Italica Liceo Bianco 29,5x60

Méret: 29,5x60 cm Fagyálló Kopásállóság: PEI IV Felület: Polished (csiszolt) Élcsiszolt Kőporcelánlap Digitális gyártás ...

Ára: 9.891 Ft/m2
Megtakarítás: 1 099 Ft
Még több   
Oldal újratöltése ...
MégsemMentés