Melegburkolat - Laminált padló

...
Rendezés:
Termék/oldal:   / oldal
A laminált padló egy népszerű és viszonylag kedvező árfekvésű megoldás, ha melegburkolatot szeretnénk az otthonunkban. Tipikusan a hálószobák és nappalik burkolására alkalmas, és a lerakása sem bonyolult, nem feltétlenül szükséges hozzá szakember segítsége.

A laminált padló különböző rétegekből áll. A törzsét egy extrudált faőrleményből készült HDF hordozólap alkotja, alatta pedig melaminos balanszréteg található. A színét egy UV-álló, színtartó dekorréteg adja, míg a tetején melamingyantás védőréteg található. Ez az általános gyártási eljárás a laminált padlók esetében.
 
Először is, szükségünk lesz egy alapanyagra és szegélylécre, amelyek lehetnek azonosak vagy akár eltérőek is küllemre. Ezek kiválasztása az ízlésünkre van bízva, hiszen rengeteg szín és árnyalat áll rendelkezésre.
Ami a padlólap felületét illeti, lehet egybefüggő, vagy 2V, esetleg 4V fugával ellátott. A 2V fugás azt jelenti, hogy a padlólapok két éle le van csapva, míg a 4V fugásnál minden négy éle le van csapva. A V fugás kialakítás jó választás lehet, mert optikailag elkülöníti a lapokat, így közelebb visz minket az igazi fa padló hatásához, ráadásul segít megakadályozni a víz bejutását az illesztéseknél.
 
A laminált padlók különböző vastagságban kaphatóak, általában 6 és 12 mm között, bár a 6 mm-es változatok egyre ritkábbak. Fontos szempont továbbá a laminált padló kopásállósága. Minél nagyobb igénybevételnek van kitéve a terület, annál nagyobb kopásállóságú padlót érdemes választani. A jobb minőségű laminált padlók akár 15-25 évig is jó állapotban maradhatnak.
A laminált padló kopásállóságát betűvel, számmal vagy piktogrammal jelölik. Például a 31-es jelölésű padlók elsősorban lakossági felhasználásra ajánlottak, míg a 33-asak kimondottan nagy igénybevételű helyiségekbe, például irodákba vagy üzletekbe.
 
A padlóburkolatok esetében fontos szempont a vízállóság. A laminált padlók általában rendelkeznek alapvető vízállósággal, tehát egy kis felmosás még nem okoz kárt rajtuk, azonban nagyobb mennyiségű víz bejutása már problémát okozhat. Szerencsére már léteznek teljesen vízálló laminált padlók is, ezeket kifejezetten fürdőszobákba szokták javasolni. Ezáltal a fürdőszobában vagy más nedves helyiségekben is biztonsággal használhatók anélkül, hogy az víz károsítaná azokat.

A laminált padlók széles színválasztékkal rendelkeznek, így könnyen utánozhatják a különböző fapadlók stílusát. Fontos azonban, hogy a kiválasztott padló illjen az adott helyiség hangulatához és az otthonunk stílusához. Érdemes figyelembe venni az ajtókeretek vagy bútorok színét is, hogy harmonikus összhangot teremtsünk a laminált padló és a többi berendezés között.
Tovább  
Oldal újratöltése ...
MégsemMentés