Mozaik: a 7000 éves művészet

2017. június 01. - csütörtök// mozaikkeramia.hu //

Mozaik: a 7000 éves művészet

Vessünk egy hosszabb pillantást most a webáruház nevére: ismerjük meg a mozaik kialakulásának kezdeteit!
A mozaik alapvetően a művészetek körét gazdagító technika, illetve műfaj. A művészettörténészek a mozaikot úgy határozzák meg, mint kisméretű, egymástól különböző részekből álló burkolatot. A mozaiknak az adja meg a különlegességét, hogy bár a kész kép egyöntetű, a felépítést szolgáló darabkák mind egyediek.
A mozaikkal rokon műfaj az „opus sectil”, azaz az egyenként megformázott négyszögletes (nem négyzetes) lapok összessége, valamint az öntött padló, a terrazo.

A mozaik őse a mezopotámiai kultúrában (i.e. 5000-től) alakult ki: nedves anyagba helyeztek homlokfelületű kúpokat, hogy geometriai mintájú dekorációt állítsanak elő.

Az európai művészettörténet a témában hagyományosan az ókori görög mozaikokat említi elsőként – ezek fekete-fehér kavicsokból készült, geometrikus mintájú padlóburkolatok voltak. Inkább időtállóságuk miatt, mintsem az művészi esztétikum kiaknázása céljából állították őket elő.

A mozaik életre hívásában tehát praktikus és esztétikai szempontok is közrejátszottak, ám igazi luxussá akkor vált, amikor a művészi szempontok kielégítése is feladatai közé tartozott.

Igazán naggyá a mozaikrakást mint művészetet a rómaiak tették, középületek, fürdők, sőt, lakóházaik padlóját is művészien díszítették. Gyakran falfestmények másolataként hozták őket létre. Érdekesség, hogy római kori műveket Budán is találunk: egyik ilyen a Hercules-villa híres mozaikja.

A mozaikkal borított kőburkolat a római korban az egyetlen kopás és vízálló padlózatként volt ismert, de jelentőségét jól mutatja, hogy még 19. sz.-i budapesti épületekben is találunk rá ­– jó állapotban fennmaradt – példát. Az extrém tartósság oka, hogy ebben a burkolattípusban mozaikdarabkák egymást támasztják – kötésben, akár a rakott fal téglái.

Az üvegtechnika fejlődése mind a színskála bővülése, mind a kifejezőerő szempontjából hatalmas előrelépés volt – mivel az üvegmozaik a padlózat funkcióját többé nem tudta betölteni, így kerülhetett a falakra.
Tetszett cikkünk a mozaik történetének történetéről? Ossza meg ismerőseivel is!
 
Megosztom
Magunkról
A cégünk 2003 óta foglalkozik fürdőszobai termékek értékesítésével.

Weboldalainkon jelenleg több, mint 15000 termék található. A kínálat bővítésén folyamatosan dolgozunk.

Széles választékunk nagyrésze a szolnoki bemutató termünkben is megtalálhatóak.
Népszerű bejegyzések
Népszerű cimkék

Miért mi?