Egy filléres öko szer a fürdőszobába, ami megkönnyíti az életét

2016. december 06. - kedd// mozaikkeramia.hu //

Egy filléres öko szer a fürdőszobába, ami megkönnyíti az életét

Bejegyzésünk azoknak szól, akik visszaszorítanák azt az óriási mértékű környezeti terhelést, amit napjaink agresszív vegy–és tisztítószereinek használata eredményez.

Miért válasszunk öko megoldásokat?
Elsőre valóban jogosnak tűnik a felvetés: mi értelme időt és energiát áldozni házi tisztítószerek elkészítésére, ha a boltok polcai eleve roskadoznak a hatékonynál hatékonyabb vegyszerektől, mosóporoktól, tisztító folyadékoktól? Trendi csomagolásuknak köszönhetően még akár jól is mutathatnak a fürdőszobánk polcain.
Szerencsére azonban a környezettudatosság sokunk életében egyre központibb szerepet kap a kisebb-nagyobb döntések meghozatala során. Bejegyzésünk elsősorban azoknak szól, akik visszaszorítanák azt az óriási mértékű környezeti terhelést, amit napjaink agresszív vegyszereinek használata jelent. A műanyag csomagolás előállításáról és megsemmisítésének problémájáról akkor már ne is beszéljünk – így ha meguntuk a „szinte üres” flakonok közötti szambázást, már az is elegendő ok lehet az öko-projekt beindításához.
És ha még mindig nem sikerült meggyőznünk, itt az ideje bedobni a joker-érveket: a tapasztalatok szerint a környezettudatosság bizony pénzügyileg is kifizetődő döntés, valamint egészségünket tekintve is számtalan előnyös hatással bír. Nos, irány a boszorkánykonyha!

Az univerzális mosószóda és társai, azaz hozzávalók a környezettudatos takarításhoz és mosáshoz
  • mosószóda
  • mosószappan
  • fertőtlenítéshez nátrium-perkarbonát (azaz bórax)
A következőkben bemutatásra kerülő univerzális szer amellett, hogy segít a spórolásban, antiallergén mivoltával is hozzájárul az egészségesebb életkörülményekhez.
Előállításához oldjunk fel 4-5 evőkanál natúr szappanreszeléket 2-3 liter forró vízben. Ezt követően lassanként adjunk hozzá kb. 2,5 dl mosószódát, majd engedjük teljesen feloldódni a keverékben. A keletkező szén-monoxidtól szellőztetéssel tudunk megszabadulni. Forraljuk a masszánkat még egy kis ideig, majd hagyjuk kihűlni. Ezután nem marad más hátra, mint a készítményt egy habkeverő segítségével felkeverni, végül tölcsér segítségével egy jól zárható és feliratozható flakonba tölteni. Az így előállított mosógél kiválóan helyettesíti az általános tisztítószereket, a mosóport, mosogatószert, kézmosót és a felmosószert is. Pontosan hogyan? Olvasson tovább, és megtudja!
A fürdőszoba és a lakás többi helyiségének felmosásához a mosógélből 1-2 evőkanál szükséges, melyet a felmosóvízbe kell keverni. Ha a fertőtlenítés is cél, akkor emellé keverjünk még némi bóraxot is. A bórax általános vegyítési aránya: 1 evőkanál bórax + 0,5 l meleg víz.

Több legyet egy csapásra – a mosószóda egyéb alkalmazásai

A szaniterek (WC, mosdó, kád) és a fúga súrolásakor a mosószódás víz sűrű masszája szintén hathatós segítséget nyújt, próbáljuk ki bátran!
Ha öblítő nélkül is simogatóan puha ruhákat szeretne mosás után a gépből elővarázsolni, dúsítsa a megszokott mosóporát mosószódával kb. 40-50% arányban. Az eredmény: a fakulásnak ellenálló színes és fehér ruhák – grátiszként pedig még a mosógép ellenségének, a vízkőnek is hosszú távon búcsút mondhat.  
Pontosan ebből a tulajdonságából kifolyólag szükséges alapos vízkőoldást végezni a legelső mosószódás mosás előtt, hiszen enélkül a nagy mennyiségben leoldódó vízkő végül a ruhákon köt majd ki. Az ecet az öko vízkőoldás nagyágyúja: 2 litert töltsünk a dobba, és indítsunk el egy üres mosást. Az ecet egyébként szagtalanító és fertőtlenítő hatásáról is híres, így a mosószódához hasonlóan rendkívül hatásos, mindemellett környezetbarát segédeszköz lehet a fürdőszoba tisztántartásában.
Erősen szennyeződött textíliákat, például törölgetőruhákat vagy munkásruhákat mosás előtt áztassunk be mosószódás vízbe (3 evőkanál mosószóda 1 liter vízhez). Foltmentesen ragyognak majd a mosás után.
Tipp: A mosószóda porát érdemes minél gondosabban elcsomagolni a zacskóba, vagy egy légmentes műanyag dobozba zárni – előszeretettel szívja magába ugyanis a környezet nedvességét, emiatt a tulajdonsága miatt hamar megkeményedhet. 
Megosztom
Magunkról
A cégünk 2003 óta foglalkozik fürdőszobai termékek értékesítésével.

Weboldalainkon jelenleg több, mint 15000 termék található. A kínálat bővítésén folyamatosan dolgozunk.

Széles választékunk nagyrésze a szolnoki bemutató termünkben is megtalálhatóak.
Népszerű bejegyzések
Népszerű cimkék

Miért mi?